Pierwsze zapiski o afrodyzjakowym (podobno) sosie pesto znajdujemy już w ok. 800 r. n.e. Do tej pory używa się tych samych składników i proporcji, natomiast marmurowy moździerz i drewniany tłuczek został zastąpiony mikserem lub blenderem.
SKŁADNIKI:
2 ząbki czosnku
szczypta soli – najlepiej gruboziarnistej
olio extravergine di oliva, ok.100-150 ml
3-4 pęczki bazylii
ser owczy PECORINO ROMANO, 50g
ser PARMEZAN, 100g
orzeszki piniowe – 2 łyżki (można zastąpić je orzechami włoskimi)
Niemyte listki bazylii oczyścić wilgotnym ręcznikiem kuchennym (nie mogą być mokre!). Rozetrzeć czosnek z kilkoma ziarnkami soli na krem, dodać listki bazylii z resztką soli, dołożyć połowę oliwy i całość krótko zmiksować.
Następnie dodać resztę oliwy, parmezan, orzechy piniowe i połowę sera owczego, szybko i krótko miksując. Dodanie reszty sera owczego zależy od naszego gustu kulinarnego i preferencji… Można też go wykorzystać do posypania dopiero po zmieszaniu pesto z ugotowanym al dente makaronem.
Ważne – aby uzyskać piękny, soczystozielony kolor pesto, trzeba miksować go w jak najniższej temperaturze, często przerywając proces miksowania. Wyższa temperatura powoduje szybsze utlenienie bazylii i zmianę koloru na brzydki, ciemny odcień zieleni. Zaleca się również przed miksowaniem włożyć na chwilę urządzenie z naczyniem do lodówki, aby je schłodzić.
Pamiętajmy, że pesto można zamrażać, a także przechowywać w lodówce przez kilka dni, zawsze jednak pokryte warstwą oliwy.
Pesto można dodawać do każdego rodzaju makaronów, lecz najlepiej komponuje się z orecchiette, z trofie lub ditalini… Czyli z makaronem mniejszego kalibru.
Małgorzata Grażyna Kurmin – „Kurminka ”
Komentarz dietetyka
Emilia Kołodziejska
Kaloryczność: 2003 kcal – całość (wymienione wyżej składniki bez makaronu)
Pesto jest bardzo sycące. Jego główne składniki to bazylia i orzechy piniowe. Bazylia ułatwia trawienie, poprawia nastrój i przeciwdziała bezsenności. Orzechy piniowe natomiast zawierają sporo magnezu i cynku, dzięki czemu korzystnie oddziałują na układ nerwowy i rozrodczy. Posiadają również sporo zdrowych kwasów tłuszczowych i białko.
Pesto niewątpliwie jest wspaniałą kompozycją smaków i zawiera sporo wartości odżywczych. Jest przy tym również niestety dosyć kaloryczne, a to wszystko za sprawą dużej ilości oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu.
Może to mało „włoskie”, ale łączmy pesto z makaronem pełnoziarnistym. Dzięki temu dostarczymy sobie dużą ilość błonnika i witamin, a uczucie sytości pozostanie na długo.